oświetlenie komory silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aro_h
    Classic
    • 2010
    • 2

Zamieszczone przez GreenArrow
    Purchawa, żartuje, a Ty już dostajesz białej gorączki
    nerwus :!:
  • piotrw79
    Classic
    • 2009
    • 31

Witam wszystkich. Ponieważ ostatnio mam dużo wolnego czasu postanowiłem zamontować w moim szkodniku oświetlenie komory silnika, takie jak miałem w moim poprzednim samochodzie ( łada samara). Dziwne bo jak pytałem w sklepach motoryzacyjnych o lampkę do oświetlenia silnika to każdy robił głupia minę i stwierdzał że takiego czegoś nie ma . A jednak jest. Kupiłem ja dopiero w sklepie z częściami do łady. Dzisiaj pójdę zamontować wyłącznik ( taki pod maskę) i lampkę. Jak będzie gotowe to wrzucę parę fotek )
    1.9 TDI 90 KM 4.2 - 4.5 l/1OO trasa 6.2-6.5 miasto

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Witam. Ciekawy pomysł, jak zrobisz to daj jakieś fotki i schemacik 8) . Powodzenia!
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• piotrw79
        Classic
        • 2009
        • 31

Własnie wróciłem z garażu. Powiem tak ... świeci całkiem fajnie ale sposób zamontowania lampki bedę musiał dopracować . Będzie troche dłubania ale chyba zamontuje ją zaraz za logo skoda bo tylko tam jest troche miejsca , wszędzie indziej jest po prostu ciasno. Znalazłem miejsce zaraz za całą atrapą , sa tam małe śrubki na torxy i między nimi pewnie uda mi sie zamontować lampkę. Jeszcze tylko jakis wyłącznik ( myslałem o taki pod maske ale oczywiście jest ciasno i wydaj mi sie że będę musiał pomyśleć o takim małym który trzeba będzie samemu załączać ) Zobaczę w poniedziałek bo teraz już ciemno a ja mam tylko blaszak , niestety bez światełka )

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

piotrw79, pomysł może i dobry...właśnie, to było dobre za "biedy" kiedy nie było latarek! dziś kupisz za parę zeta latarki z magnesem, a technika ledów pozwala na uzyskanie mocnego światła...ja przynajmniej coś takiego posiadam i zawsze zabieram ze sobą jak wychodzę z domu. mieści się w przysłowiowej skarpecie a i światło też przyzwoite. :wink: i po co tu się pitolić z kablami, przełącznikami...itd., no chyba że ktoś to lubi :szeroki_usmiech

Komentarz

• piotrw79
            Classic
            • 2009
            • 31

Może i masz racje ale ja jednak spróbuję. Lubie trochę po majstrować

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrw79
              Może i masz racje ale ja jednak spróbuję. Lubie trochę po majstrować
              to byś z miejsca na miejsce laterke na magnesie przestawiał bo tą co zamontujesz napewno nie oświetli Ci całej komory.....wiec nieraz i tak sie przyda latarka :szeroki_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mrrudzin
                Rider
                • 2009
                • 403

Dziwne bo jak pytałem w sklepach motoryzacyjnych o lampkę do oświetlenia silnika to każdy robił głupia minę i stwierdzał że takiego czegoś nie ma
                Nie ma bo:
                - obsługa współczesnego samochodu sprowadza się do sprawdzenia płynów - więc po co. Kiedyś do naprawy auta wystarczyła skrzynka narzędzi. Dzisiaj bez serwisu praktycznie nic nie zrobisz (albo bez narzędzi/laptopa - ale mówimy o większości).
                Zresztą jeśli grzebiesz w garażu, to przecież masz zawsze halogen i jego oświetlenie.
                - który producent ośmieliłby się takie coś zamontować - przecież zaraz by było że lapka w środku jest dla tego, że trzeba tam często zaglądać.

Moim zdaniem zbędny bajer, który jeśli (odpukasz) zapomnisz wyłączyć - skutecznie uniemożliwi Ci odpalenie auta.

Poszedłbym w ślady kolegów - tzn. latarke z magnesem na akumulatorki. Najlepiej ładowana z zapalniczki.
                Wtedy w nocy i zajrzysz pod maskę, i wymienisz koło.

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ciekawy pomysł, czekam na fotki.
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• lugab
                    Rider
                    • 2007
                    • 439

Taki bajer moze sie przydac, nie mam garazu, czasem na parkingu jest tak ciemo ze ciezko dolac plynu do spryskiwaczy....czekam na relacje :diabelski_usmiech
                    1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• piotrw79
                      Classic
                      • 2009
                      • 31

Nareszcie zamontowałem to oświetlenie. Całkiem sprawnie mi poszło i nawet fajnie wygląda po zmroku Jutro wrzucam zdj także bedzie można obejrzeć 8)

Komentarz

• Jeżyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 691

Zamieszczone przez mrrudzin
                        Moim zdaniem zbędny bajer, który jeśli (odpukasz) zapomnisz wyłączyć - skutecznie uniemożliwi Ci odpalenie auta.
                        Zawsze można podpiąć pod coś co wygasza wszystkie światełka. :P
                        To samo można powiedzieć o podświetlaniu nóg, modach zegarów czy innych optical tuningach. Jak ktoś się dobrze czuje zrobiwszy coś nawet małego i nieprzydatnego to chwała mu, nie sądzicie chyba, że lepszym rozwiązaniem dla zabicia czasu jest bieganie z szalikiem jakiegoś klubu i kopanie antagonistów :?:
                        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• piotrw79
                          Classic
                          • 2009
                          • 31

jeżyk wyjąłeś mi to z ust )

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 15:21 ]
                          tak wygląda to oświetlenie
                          Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

tak sam przełącznik

a tak umieściłem kostkę ( drewnianą) bez której przełącznik by nie działał

no i jeszcze przewody poprowadzone pod wygłuszeniem silnika aż do akumulatora

a tak wygląda moja skodzina z chromowanym napisem SKODA z tyłu ( na przodzie oczywiście OCP od Nico21 )

Komentarz

• lugab
                            Rider
                            • 2007
                            • 439

piotrw79, przydatny bajer, jak u mnie przestanie wiać i padać (czyli gdzieś kolo kwietnia pewnie) to tez cos pokombinuje.

Mam tylko pytanie, zasilanie masz na stałym +, czy jak wyciągniesz kluczyk to pod maska nie bedzie sie palilo?
                            1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• piotrw79
                              Classic
                              • 2009
                              • 31

Oświetlenie pomaga gdy musisz dolać płynu do spryskiwaczy albo oleju. Nie ma mowy oczywiście o poważnych naprawach przy pomocy tej lampki ale wszystkie inne drobiazgi zrobicie bez problemu

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 15:31 ]
                              Lampkę ciężko dostać tak jak mówiłem ale proponuje szukać w sklepach z częściami do Łady Samary na pewno nikt nie zrobi dziwnej miny Koszt całej zabawy to 15 zł lampka ,przełącznik pod maskę 3.50 , przewód ok 2.5 metra jakieś grosze. 8) Frajda ze zrobienia czegoś samemu- bezcenne

Komentarz

• Sebastian_S
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 172

Ogólnie fajny "bajer", ale ja tam wole z latarką jak już. Dużo większy zakres działania. Poświecę gdzie potrzebuje. Ewentualnie na czymś położe i nakieruję, albo do pyska wsadzę hehe Zresztą jak się nie ma latarki to do prostych czynności i tel. kom wystarczy - ale to już musi być naprawdę ciemno. Większych napraw tak, czy tak nie da się wykonać. Najwięcej co zrobiłem przy pomocy latarki, to wykręcenie reflektorów i wymiana żarników xenonowych - jak mi siadło oświetlenie w garażu :lol:

Komentarz

• phoneman
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3374
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mój znajomy w Pontiac'u miał takie oswietlenie ale zabudowane w centralnej części maski.
                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• piotrw79
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 31

zasilanie jest na + wyłącznik jest masą i jak zamykam klapę to sie rozłącza

Komentarz

• mrrudzin
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 403

Zamieszczone przez Jeżyk
                                      Zamieszczone przez mrrudzin
                                      Zawsze można podpiąć pod coś co wygasza wszystkie światełka. :P
                                      To samo można powiedzieć o podświetlaniu nóg, modach zegarów czy innych optical tuningach. Jak ktoś się dobrze czuje zrobiwszy coś nawet małego i nieprzydatnego to chwała mu, nie sądzicie chyba, że lepszym rozwiązaniem dla zabicia czasu jest bieganie z szalikiem jakiegoś klubu i kopanie antagonistów :?:
                                      Nienie, podświetlanie nóg, mody zegarów itp. to troche inna bajka. Dobrze zrobione cieszą oko. I jak coś jest nie tak jesteś w stanie zareagować w miarę szybko. Z drugiej strony jeśli uznajesz że to jest Ci potrzebne - to OK. Ma to służyć przede wszystkim Tobie.

żeby nie było że tylko się czepiam, a sam nic nie zrobiłem nigdy - w moim wcześniejszym aucie oklepane żarówkowe podświetlenie zrobiło się pomarańczowe (pod kolor lakieru). Do tego przybył komputer pokładowy, który potrafi więcej niż ten który mam teraz w skodzie

Komentarz

Pracuję...